40
600
20.000
Patlama tehlikesi bulunan bölgeler, endüstriyel tesislerde Endüstriyel Güvenlik Yönetmeliği ile tanımlanır ve üç farklı bölgeye (0/20, 1/21 ve 2/22) ayrılır. Bu bölgelerin amacı, patlamaya karşı uygun koruma önlemlerini alabilmek için ilgili tehlike seviyelerini belirlemektir. Çok sayıda organizasyonel önlemin yanı sıra örneğin vanalar gibi takılan tesis bileşenleri de ilgili bölgenin gereksinimlerini karşılamalı ve buna göre tasarlanmış olmalıdır.
Münferit Ex bölgeleri, patlayıcı atmosferin türüne (gazlar veya toz), oluşma olasılığına ve oluşma süresine göre tanımlanır.
Bölgeler, gaz/hava karışımları için 0, 1 ve 2 bölgelerine ve toz/hava karışımları için 20, 21 ve 22 bölgelerine ayrılır.
Tanımlanan bölge tipine bağlı olarak çevrede (odalar vb.) ve tesis içinde (boru hatları, vanalar, kontrol üniteleri vb.) özel önlemlerin alınması gerekir.
Ex bölgesi 0:
Bu bölgede patlayıcı gaz/hava karışımları sürekli veya sık sık uzun bir süre boyunca boyunca oluşabilir.
Ex bölgesi 1:
Bu bölgede patlayıcı gaz/hava karışımları arada sırada normal işletim esnasında oluşabilir.
Ex bölgesi 2:
Bu bölgede normal şartlarda patlayıcı gaz/hava karışımları oluşmaz. Ancak bu bölgede istisnai durumlarda belirli şartlarda kısa süreli patlayıcı atmosferlerin oluşabileceği hesaba katılmalıdır.
Ex bölgesi 20:
Bu bölgede patlamaya meyilli toz/hava bulutları sık sık ve uzun bir süre boyunca oluşabilir.
Ex bölgesi 21:
Bu bölgede normal şartlarda arada sırada patlayıcı toz/hava bulutları oluşabilir.
Ex bölgesi 22:
Bu bölgede patlamaya meyilli toz/hava bulutları normal şartlarda oluşmaz – ancak istisnai durumlarda süre bakımından sınırlı olarak ve çok nadir oluşabilirler.
Çalışanların eğitilmesi ve tehlike altındaki alanların mekansal olarak işaretlenmesi gibi daha önce belirtilen organizasyonel önlemlere ek olarak bir patlamayı önlemek veya patlama tehlikesini en aza indirmek için müşteri tarafından tesiste veya odalarda özel önlemler alınmalıdır. Bu çok çeşitli tiplerde monte edilmiş çok sayıda vana için de geçerlidir. Bu vanalar, patlama tehlikesi bulunan bir bölgeye monte edilebilmeleri için ilgili ATEX Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmalı veya çalışmalıdır.
Ex bölgesi yalnızca örneğin kimyasal maddeler veya gazlar gibi, bileşimlerinden dolayı patlamayı tetikleme eğilimi gösteren maddeleri kapsamaz; bu bölge aynı zamanda patlayıcı durumların söz konusu olabileceği, genel olarak zararsız olarak kabul edilen çok sayıda maddenin işlenmesini de kapsar. Örneğin aslında zararsız olan bu maddelerin taşınması veya işlenmesi esnasında oksijen veya havayla birlikte patlayıcı bir karışım oluşturan toz, buhar veya gazlar gibi yan etkilerin oluşabileceği durumlarda.
Patlama tehlikesi bulunan bölgelerdeki tesislerde kullanılan pinç vanaları da elbette ATEX Yönetmeliği'nin (RL2014/34/AB) düzenlemelerine tabidir. Bu bölgelere monte edilen AKO pinç vanaları, sürtünme veya başka etkilerden kaynaklanan elektrik yükünü güvenli bir şekilde uzaklaştıracak ve böylece patlayıcı bir atmosferde kıvılcımlı bir deşarjı önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Ex bölgesi için pinç vanaları ayrıca boru hattı sisteminin iç kısmında da bir patlamayı önlemek amacıyla elektriksel olarak iletken özelliklere sahip özel manşetlerle donatılır.
Patlamaya karşı koruyucu pinç vanaları, geleneksel pinç vanaları gibi modüler bir yapıya sahiptir ve böylece tüm düzenlemelere rağmen tesisin ve maddenin gereksinimlerini karşılayacak şekilde yapılandırılabilir. Nominal genişlik, bağlantı seçenekleri, gövde ve bağlantı malzemelerinin yanı sıra çeşitli iletken bileşik kalitelerinden oluşan geniş yelpazeden seçim yapın. Sizin için ideal pinç vanası bileşimine yönelik olarak size seve seve tavsiyelerde bulunuruz.
Dünya genelinde pazar lideri
40
600
20.000
Emsalsiz teslimat taahhüdü
< 0,2 %
> 99 %
30
En büyük ürün yelpazesi
10.000
2.500
100.000
Kapsamlı servis hizmetleri
80
32
16