40
600
20.000
3D baskı işlemlerinde endüstriyel alanda daha önce dijital olarak oluşturulmuş CAD verileri üç boyutlu olarak basılmaktadır. Bu işlemler sırasında bir meme bağlı olan bir robot kolu aracılığıyla katmanlar halinde uygulanan çok çeşitli malzemeler kullanılır. Bu şekilde istenen biçim veya tasarlanan ürün katmanlar halinde oluşturulur. Şirketler bu teknoloji sayesinde karmaşık biçimlere sahip ürünleri veya prototipleri daha uygun maliyetli üretebilmektedir.
Bu işlemler sırasında birçok farklı malzemenin (örn. granüller veya koruyucu gazlar) akışı çeşitli vanalar tarafından düzenlenir.
Endüstriyel alanda uygulanan 3D baskı işlemleri, halihazırda ev kullanımı için mevcut olan üç boyutlu baskı çözümleriyle karşılaştırılamaz. Endüstriyel 3D baskı işlemleri için çok daha karmaşık tesisler gereklidir ve bu tesislerin takılı olan vanaları yönelik de özel talepleri vardır. Endüstri, 3D baskı konusunda çeşitli baskı işlemlerinden yararlanarak uygulama olanaklarına yönelik olarak her geçen gün daha geniş bir yelpaze sunar.
Gelişen Rapid-Prototyping (hızlı prototipleme) sayesinde her geçen gün daha fazla şirket prototipleri, sıfır serilerini ve karmaşık özel üretimleri daha uygun maliyetli bir şekilde ve daha kısa sürede üretebilmektedir. Şirketler küçük seri veya yedek parça üretimi alanında da gelecekte daha verimli, ihtiyaç odaklı ve esnek üretim yapabilecektir. Burada belirleyici olan, örneğin 3D baskıda enjeksiyon kalıplarının üretilmesinin veya kalıpların değiştirilmesinin gerekli olmamasıdır, ki bu işlemler, toplam üretim maiyetlerinin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.
3D baskı ayrıca şimdiye dek kullanılan üretim yöntemleri ile mümkün olmayan karmaşık biçimler (örn. alttan kesimler veya entegre kanallar ve boşluklar ile) oluşturma imkanı sunar.
Daha önce de açıklandığı gibi 3D yazıcılar artık çeşitli malzemelerden karmaşık şekillere sahip elemanlar oluşturma kabiliyetine sahiptir.
Bazı baskı işlemlerinde nihai ürün katmanlar halinde tam yüzeyli bir şekilde oluşturulur. Stabilizasyon için kullanılan malzeme sertleştikten sonra vakumlanır veya püskürtülür. Fazla malzemeyi uzaklaştırma işlemi bazı 3D yazıcılarda AKO pinç vanaları yardımıyla gerçekleştirilir.
Contour Crafting (kontur işçiliği), 3D baskının özel bir şeklidir. Bu işlem, örneğin binaların tamamını bilgisayar destekli inşa etmek için temel olarak inşaat sektöründe kullanılır.
Boyut bakımından çok daha büyük olması dışında daha önce belirtilen çalışma şekline benzer bir çalışma şekline sahip olan bu işlemde daha önce dijital olarak tasarlanan binanın konturları bilgisayar kontrollü bir püskürtme memesi aracılığıyla katman katman uygulanır. AKO Armaturen pinç vanaları bu işlem esnasında başka görevlerin yanı sıra püskürtme memeleri tarafından uygulanan özel betonunun beslemesini ve dozajlamasını düzenler. Pinç vanalarının iç kısmındaki sağlam ve aşınma önleyici manşet sayesinde yoğun aşınmaya maruz kalan veya aşınan yapı malzemelerinde de vananın uzun kulanım ömrüne sahip olması sağlanabilir. Pinç vanalarının Contour Crafting alanında sunduğu diğer bir avantaj, vananın tıkanmaz tasarımıdır. Vana manşetinin pürüzsüz iç kısmı ve açma/kapama mekanizması sayesinde ortaya çıkan yüzey değişikliği sayesinde vana üzerindeki yapışmalar veya kabuklanmalar anında çözülür ve giderilir.
Bu örnek olay incelemesinde VMP serisi pinç vanalarının binaların Contour Crafting - 3D Baskı işlemlerinde kullanımına yönelik daha fazla bilgi alın.
Contour Crafting alanında kullanılan VMP serisi pinç vanaları hakkında daha fazlasını okuyun...
Dünya genelinde pazar lideri
40
600
20.000
Emsalsiz teslimat taahhüdü
< 0,2 %
> 99 %
30
En büyük ürün yelpazesi
10.000
2.500
100.000
Kapsamlı servis hizmetleri
80
32
16